Diyafragma Hernisi

Diyafragma hernisi çocuklarda görülebilen hastalıktır. Diyaframı açıklayacak olursak kubbe şeklinde bir kas bariyeridir. Diyafram kalp ve akciğerinizi karın içi organlarınızdan ayırır. Karın içi organlarımız mide,bağırsak,karaciğer ve dalaktır. Diyafragmatik herni doğumda ya da daha sonra gelişebilir. Oldukça ciddi ve ameliyat gerektiren bir hastalıktır.

Diyafragma Hernisi Neden Oluşur?

Fetus oluştuğu zaman diyaframın normal dışı gelişimi sonucu oluşur. Bebeğin diyaframındaki bu kusur karın içi organlarının göğüs içinde hareket etmesine akciğerlerin ise olması gereken boşluğu kapsamasına neden olur.

Diyafragma Hernisi Riskleri Nelerdir?

İdiyopatik olan çoğu konjenital diyafragmatik hernilerin nedeni bilinmemektedir. Kromozon anomalileri ise vakaların %30’unda görülmektedir.

Diyafragmatik Herni Tanısı

Kontenital diyafragma hernisi genellikle bebek doğmadan önce teşhis edilerek tanısı konulur. Ultrason ile fetusta karın içi organların anormal konumunu ortaya çıkarabilir. Annede ise fetüsü çevreleyip koruyan sıvı olan amniyotik sıvı miktarında artış olabilir.

Doğum Sonrası Diyafragma Hernisi Belirtiler 

Karnın tam dolu olmaması, anormal göğüs hareketleri, solunum zorluğu,göğüste bağırsak sesleri, göğsün bir tarafında nefes seslerinin olmaması olarak sıralanabilir. Konjenital ve akkiz diyafragmatik herni müdahalesi hemen yapılması gereken acil bir durumdur. Bu ameliyat karın içi organları göğüsten çıkararak karın içine geri yerleştirme işlemidir. Daha sonra diyafram tamir edilmelidir.

Ameliyat ideal olarak bebek doğduktan 24-48 saat sonra gerçekleştirilir. İlk adım ise bebeği stabilize ederek oksijen seviyesini artırmaktır. Bebek stabilize edildikten sonra ameliyat gerekir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

trakeomalazi

Trakeomalazi

Trekeomalazi hava yolunun azaldığı bir rahatsızlıktır. Öksürük ve ağlama&nb…

Devamını Oku
ektopia-kordis-ve-sternal-defektler

Ektopia Kordis ve Sternal Defektler

Nadir rastlanan bir kalp anomisi olan ektopia kordis kalbin kısme…

Devamını Oku
kostik-ozofagus-yaniklari

Kostik Özofagus Yanıkları

Koroviz maddeler kolay edilmektedir. Kaza ile kroviz maddelerin içilmesi çok öne…

Devamını Oku